معتمدی مهر, اکبر, مطیع دوست کومله, ابوذر. (1391). پارک بازارها گامی در جهت توسعه پایدار شهری (مطالعه موردی: شهر لنگرود). مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی, 7(19), 73-91.
اکبر معتمدی مهر; ابوذر مطیع دوست کومله. "پارک بازارها گامی در جهت توسعه پایدار شهری (مطالعه موردی: شهر لنگرود)". مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی, 7, 19, 1391, 73-91.
معتمدی مهر, اکبر, مطیع دوست کومله, ابوذر. (1391). 'پارک بازارها گامی در جهت توسعه پایدار شهری (مطالعه موردی: شهر لنگرود)', مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی, 7(19), pp. 73-91.
معتمدی مهر, اکبر, مطیع دوست کومله, ابوذر. پارک بازارها گامی در جهت توسعه پایدار شهری (مطالعه موردی: شهر لنگرود). مطالعات برنامه ریزی سکونتگاه های انسانی, 1391; 7(19): 73-91.
پارک بازارها گامی در جهت توسعه پایدار شهری (مطالعه موردی: شهر لنگرود)
1استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت، گروه جغرافیا، رشت، ایران
2دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
تاریخ دریافت: 03 خرداد 1390،
تاریخ پذیرش: 25 شهریور 1391
چکیده
پارک بازار، مفهومی نو در عرصه شهر و برنامهریزی شهری میباشد. در این نوع ویژه از بازارها علاوه بر فضای تجاری و بازرگانی، پارک یا فضای سبز ویژه با کارکرد تفریحی نیزبرای مراجعه کنندگان در نظر گرفته شده است. پارک بازار لنگرود که بدون شک از اولین موارد و نمونههای این بازارهای ویژه در ایران محسوب میشود، در حاشیه این شهر شمالی قرار گرفته است. روش تحقیق از نوع مطالعات توصیفی- تحلیلی است و به دلیل نو بودن مسأله و کمبود منابع موثق در این باره، قریب به اتفاق اطلاعات مورد نیاز تحقیق، از برداشتهای میدانی و مصاحبه با مردم و مراجعه کنندگان به پارک بازار شهر لنگرود استخراج شده است. نتایج این پژوهش نشان میدهد که پارکها و فضاهای سبز شهری علاوه بر این که تعداد مراجعه کنندگان به بازارها و مراکز خرید همجوار با آن را افزایش میدهد، سبب ارتقاء کیفیت زیست محیطی، رونق اقتصادی- جمعیتی، حداقل فرصت سوزی و هدررفتن وقت و زمان مراجعه کنندگان با تأمین نیازهای متنوعشان در یک مجموعه، افزایش حضور خانوادهها و در پی آن استحکام ارزشهای بنیادین جامعه، افزایش حضور کودکان و نوجوانان به همراه خانواده هایشان و متعاقب آن امن شدن هرچه بیشتر این مجموعهها، افزایش روحیه نشاط و سرزندگی، برقراری تعاملات فرهنگی- اجتماعی و ... در چنین مجموعههایی نیز خواهد شد. مجموع این عوامل، حاکی از این امر است که ترکیب کارکرد تجاری- بازرگانی با کارکرد تفریحی-گذران اوقات فراغت در یک مجموعه واحد به نام پارک بازار میتواند، نوید بخش مسیرهایی نوین در جهت تحقق توسعه پایدار شهری باشد.